3 важливі кроки на шляху до стійкої енергоефективності та економії

Опитування Міжнародної організації стандартизації (ISO) у 2018 році повідомляє, що понад 46 000 сайтів у всьому світі прийняли стандарт ISO 50001.

Стандарт ISO пропонує структуру, яка допомагає встановити політику, цілі та процеси, які направляють організацію на шлях постійного вдосконалення на основі моделі «плануй-виконуй-дій-перевіряй». Для цього потрібна відповідна інформація та інструменти аналізу, які допоможуть визначити, де і як використовується енергія, виявити можливості, перевірити результативність під час виконання дій, а також встановити та порівняти з контрольними показниками. 

Маючи структуру та інструменти системи енергоменеджменту, організація може пройти шлях до того, щоб стати найкращим енергетичним виконавцем. Мені подобається розглядати цю подорож у три етапи: усвідомлення енергії, вдосконалення та оптимізація. Давайте розглянемо кожен із них докладніше.

1. Розвиток енергетичної обізнаності

Почніть із основних запитань про поточне використання комунальних послуг, наприклад:

  • Скільки ви витрачаєте і як це розбивається на електроенергію, газ і воду? 
  • Що споживає найбільше енергії на вашому підприємстві – процеси, обладнання, навантаження? 
  • Чи є можливість зменшити споживання енергії?

Це важливі запитання, але де ви берете цю інформацію? Залучення співробітників на цьому етапі не тільки допоможе вам швидше прогресувати, але й зазвичай призведе до кращих результатів у довгостроковій перспективі. Як команда, ви можете переглянути ці джерела даних:

  • Комунальні послуги та профілі навантаження.   Ваші рахунки за комунальні послуги показуватимуть щомісячне використання, додаткові збори та штрафи за коефіцієнт потужності. Ви також часто можете отримати доступ до 15-хвилинних даних профілю попиту, які ви можете вивчити, щоб визначити, які дії спричиняють ваші пікові витрати. Ви навіть можете виявити помилки в виставленні рахунків, які можуть коштувати вам десятки тисяч доларів або євро, якщо ви керуєте великим підприємством. 
  • Енергоаудити.   Вам може знадобитися консультаційна підтримка для цього кроку, якщо у вас немає досвіду вдома. Енергоаудит може варіюватися від базового до комплексного, але більшість з них включатиме перегляд рахунків за комунальні послуги та профілів навантаження, перевірку енергетичних систем вашого об’єкта та вибіркові перевірки вимірювання енергії. Консультант надасть аудиторський звіт із рекомендаціями щодо напрямків покращення. Вони також можуть допомогти вам з оглядом зацікавлених сторін і розробкою плану управління енергією.

2. Вжиття дій для покращення енергоспоживання

Наступний етап — «виправити основи», виконавши деякі прості дії, щоб зменшити споживання енергії. Ось кілька прикладів:

  • Модернізація та модернізація обладнання.   Найпростіший і найлегше виправданий спосіб підвищення енергоефективності – це заміна старого обладнання на новіші, більш ефективні моделі. Модернізація систем освітлення, опалення, вентиляції та кондиціонування, приводів із змінною швидкістю або холодильних систем може в середньому дати від 10 до 15 відсотків економії енергії.
  • Налагодження схем автоматизації   Більшість систем автоматизації та управління запрограмовані на робочі результати: пріоритетом для будівель є комфорт і безпека; промислові підприємства зосереджені на продуктивності та продуктивності. Налаштувавши схеми автоматизації, часто можна досягти економії електроенергії від 5 до 15 відсотків.
  • Постійний енергетичний моніторинг.   Для досягнення найвищої енергоефективності необхідний постійний моніторинг. Ви можете почати з малого, маючи кілька лічильників і програмне забезпечення, а потім з часом розширювати свою систему. Наявність і використання системи енергоменеджменту може зменшити споживання енергії на 5-15 відсотків.

Тож чому енергетичний моніторинг такий важливий? Він показує, як енергія використовується всюди на вашому підприємстві, зокрема допомагає вам точно виміряти споживання енергії важливим обладнанням. Завдяки такому вимірюванню ви зможете виявити та усунути енергетичні аномалії. Без постійного моніторингу ваше підприємство, ймовірно, повернеться до попереднього рівня споживання.

Найкраще у своєму класі програмне забезпечення для управління енергією надасть командам установ потужні інструменти візуалізації енергії, які допоможуть визначити можливості та вжити заходів. 

Наприклад, теплові карти показують, скільки енергії використовується в різні періоди дня, підкреслюючи незвичні моделі.

Діаграма 1, Теплові карти 

3 важливі кроки на шляху до стійкої енергоефективності та економії

Аналіз Парето може допомогти вам вибрати найкраще місце для зосередження ваших зусиль з енергоефективності.

Діаграма 2, аналіз Парето 

3 важливі кроки на шляху до стійкої енергоефективності та економії

Діаграма Санкі допомагає виявити, де найбільші потоки енергії в межах об’єкта. Звичайно, всі ці інструменти вимагають комплексного вимірювання в масштабах усього закладу. 

Діаграма 3, діаграма Санкі

3 важливі кроки на шляху до стійкої енергоефективності та економії

3. Оптимізація для постійної економії

Третій етап вашого шляху до управління енергією – це вийти за межі простого відстеження використання енергії та реагувати, коли ви бачите, що енергія витрачається даремно. Тепер у вас повинні бути встановлені базові показники для систем і процесів у вашому закладі та ви зможете бачити, коли фактичне використання відрізняється від очікуваного. Ви можете регулярно робити тонкі налаштування для підвищення ефективності кількісно. Ви можете побачити, як ви покращили енергоефективність з минулого року та перебуваєте на шляху постійного вдосконалення.

Щоб приймати найкращі рішення, вам потрібно вийти за рамки простого відстеження використання сирої енергії. Нормалізація споживання енергії в порівнянні з такими факторами, як зовнішня температура чи продуктивність, дасть вам точніше уявлення про справжню енергоємність. Нормалізація — чудовий метод, але ви все одно переглядаєте дані «постфактум».

Енергетичне моделювання — це потужний інструмент, який дає змогу бачити енергоефективність у реальному часі та порівнювати її з очікуваною тенденцією. Беручи до уваги кілька змінних, ви можете підвищити точність моделі. Наприклад, базові навантаження спочатку вводяться в модель, а потім співвідносяться з факторами впливу, такими як температура, стан обладнання або умови виробництва. Далі інтегруються бізнес-правила, такі як робочий час, вихідні та святкові дні, а також виробничі графіки.

Енергетична модель — це формула, яка допоможе вам побачити очікуване споживання енергії залежно від усіх відповідних факторів, а також кількісно визначити, скільки енергії було збережено або витрачено. Моделювання є важливою можливістю для підтримки стандарту ISO 50001 , що дозволяє вимірювати справжню енергоефективність за допомогою автоматично розрахованих показників енергоефективності (EnPI). 

Нарешті, використання цих інструментів моделювання дозволяє робити енергетичні прогнози. Наприклад, ваш завод може визначити очікуване споживання енергії, пов’язане з прогнозованим обсягом виробництва.