Як керувати ризиками за допомогою системи збалансованих показників?

Поточні несприятливі події у світі та наступні потрясіння для бізнесу переорієнтували увагу не лише на планування надзвичайно руйнівних подій, але й на ширше та фундаментальне питання управління ризиками. Зараз багато хто задається питанням: «Чи допомагає система збалансованих показників (BSC) керувати ризиками, і якщо так, то як?»

Відповідь на це запитання — однозначне « ТАК », і вона робить це за своєю суттю багатьма способами та на багатьох рівнях. Крім того, існують механізми та інструменти для інтеграції управління ризиками з BSC, вбудовані в структуру системи показників.

Почнемо з деяких загальних ризиків, що впливають на бізнес-стратегію та операційний менеджмент: ризик несприятливих непередбачуваних зовнішніх подій, що вимагають зміни стратегії, конкурентні ризики, ризики для навколишнього середовища та безпеки, пов’язані з бізнес-рішеннями та процесами, фінансові ризики, ризики в ланцюзі поставок і ризики щодо потужності.

Чотири перспективи BSC перешкоджають зосередженню лише на фінансових показниках і сприяють ширшому погляду, що охоплює інші стратегічні виміри, які охоплюють весь спектр організації та діяльності компанії. Взяті разом, чотири перспективи забезпечують основу для розгляду різних ризиків у кожній категорії.

Другим внеском в управління ризиками в BSC є стратегічна карта , яка забезпечує візуальне представлення процесу створення цінності для клієнтів і зацікавлених сторін в організації. На карті причинно-наслідкові зв’язки між стратегічними цілями створюють потік створення вартості від цілей, спрямованих на ефективність (організаційний потенціал і внутрішні процеси), до цілей результатів (клієнти/зацікавлені сторони та фінанси). Ця систематизована реляційна картина дає чітке бачення ризиків, пов’язаних із кожною стратегічною ціллю, і закладає основу для більш комплексної та чіткої системи управління ризиками.

Ще один спосіб врахування ризику в BSC полягає у виборі конкретних стратегічних цілей, які стосуються ризику. Наприклад, атомна електроенергетична компанія може мати стратегічну ціль під назвою «Підвищення ефективності безпеки в наших процесах», щоб підкреслити цей важливий елемент безпечної роботи ядерної енергетики.

Стратегічні ініціативи, інший ключовий компонент BSC, можуть включати ініціативи, спрямовані на усунення розривів у продуктивності поточного рівня елемента ризику та бажаного рівня. Наприклад, Ініціатива, пов’язана з навчанням працівників комунального підприємства з безпеки, зосередить зусилля на покращенні безпечної роботи на місцях.

Подібним чином показники ефективності можна пристосувати для вимірювання ефективності ризику багатьох елементів, що впливають на успіх бізнесу.

Структура збалансованої системи показників « Дев’ять кроків до успіху » Інституту — це дисциплінований, цілісний спосіб об’єднання та збалансування ризику та продуктивності в будь-якому типі організації, що працює в будь-якому секторі.

Таким чином, з самого першого кроку та протягом усього процесу розробки BSC ризик визначається та розглядається, а структура закладає основу для повної інтеграції управління ризиками.

Напишіть нам чи зателефонуйте, щоб дізнатись про актуальні курси з Ризик-менеджменту чи Збалансованої системи управління.