Внутрішні аудит системи управління безпечністю харчових продуктів

Однією з вимог до системи управління безпечністю харчових продуктів (FSMS) є наявність в організації надійної програми внутрішнього аудиту. Це добре узгоджується з концепцією безперервного вдосконалення після циклу вдосконалення «Плануй-Виконуй-Перевіряй-Дій».

Після того, як організація розробила свою FSMS, система управління повинна бути розгорнута та впроваджена. Єдиний спосіб переконатися, що всі вимоги впроваджено та перевірено, як було заплановано, всі відповідні навчання проводиться, все зрозуміло та працівники дотримуються цих правил, – це розробка та впровадження надійної програми внутрішнього аудиту.

Розробка програми аудиту харчових продуктів

Організації спочатку потрібно буде визначити працівників, які бажають навчитися та стати внутрішніми аудиторами. Ця команда міждисциплінарних областей вимагатиме спеціального навчання з наступного:

  • Стандарт, що перевіряється такий як ISO 22000
  • Методи та вимоги до внутрішнього аудитора, щоб слідкувати та виявляти невідповідності
  • Як писати аудиторські звіти для визначення відповідності або невідповідності таким чином, щоб чітко описати проблемні питання та дозволити організації визначити правильний курс дій для усунення проблем, покращити процеси і забезпечити безпечність харчових продуктів, якості та дотримання нормативних вимог

З практикою команда навчиться допомагати організації перевіряти, чи правильно впроваджуються програми безпеки харчових продуктів, чи їх розуміють працівники та чи дотримуються вони, як того вимагають процедури та робочі інструкції. Це дуже важливо для впевненості в тому, що організація виконує зобов’язання, поставлені як цілі, і проводить операції, безпечні для харчових продуктів.

Що потрібно?

Процес внутрішнього аудиту вимагає наступного:

  • Організація повинна розробити графік аудиту та обсяг аудиту на рік, який включає всі вимоги стандарту системи управління, що використовується.
  • Графік аудиту повинен включати всі відомі юридичні вимоги щодо безпечності харчових продуктів для підприємства, щоб група внутрішнього аудиту постійно перевіряла, як організація забезпечує відповідність вимогам.
  • Аудитори перевірятимуть, чи заповнюються документи, як того вимагає закон.
  • Аудиторські перевірки повинні перевіряти, як організація залишається обізнаною про нові вимоги щодо безпечності харчових продуктів, коли вони стають нормативними актами чи законом.
  • Використовуючи незалежних внутрішніх аудиторів, організація виявить недоліки до зовнішньої оцінки.
  • Дотримуючись циклу безперервного вдосконалення «Плануй-Виконуй-Перевіряй-Дій», будь-яка виявлена ​​невідповідність може бути виправлена.
  • Після завершення вдосконалення організація відправить аудиторську групу для перевірки та підтвердження коригувальних дій, які усунули невідповідність.
  • Керівництво має знати про невідповідності та підписує будь-які виправлення. Це дозволяє керівництву визначати, які ще кроки необхідні для забезпечення відповідності в будь-який час. Та шукати методи вдосконалення в інших сферах, які не входять до початкового обсягу аудиту.

Аудиторські звіти використовуються керівництвом для визначення стану відповідності організації. Аудиторські звіти та отримана інформація потім частково використовуються для процесу аналізу керівництва.