Зростаюча важливість soft skills для підвищення продуктивності

Нове дослідження показує, що інвестиції в навички спілкування призведуть до підвищення індивідуальної та національної продуктивності.

Часто не просто приємно мати навички, поведінкові та соціальні риси, які дозволяють людям гармонійно працювати один з одним. Вони необхідні для розвитку нації.

У Франції 60 відсотків роботодавців вважають soft skills, такі як здатність до організації, адаптації та роботи в команді, важливішими за технічні навички. Проте Франція значно відстає від інших розвинутих економік, коли йдеться про запас навичок спілкування.

Вимірювання зазору

Щоб оцінити дефіцит навичок спілкування у Франції склали рейтинг 18 розвинених країн, використовуючи дані Програми ОЕСР з міжнародної оцінки компетенцій дорослих (PIAAC). Результати показали, що Франція має третій найнижчий середній рівень навичок спілкування, займаючи місце трохи вище Німеччини та Японії. Трійку перших посіли США, Чехія та Данія.

Крім того, цей розрив у навичках був настільки ж поширеним серед високоосвічених осіб, як і серед тих, хто не навчався в університеті, що означає, що дефіцит навичок спілкування у Франції не обмежується певними освітніми групами.

Зростаюча важливість soft skills для підвищення продуктивності

Відсутність у Франції навичок спілкування є проблемою не лише серед дорослого населення. Інше дослідження OECD показало , що французькі школярі менш наполегливі, менш ефективні у вирішенні проблем і демонструють нижчий рівень внутрішнього контролю порівняно з їхніми американськими, німецькими та північноєвропейськими колегами. Попередні дослідження показалищо французька система освіти не здатна розвивати колективність і співпрацю між учнями.

Як soft skills впливають на продуктивність

Протягом останніх 40 років професії, які вимагають сильних соціальних навичок — рис, які дозволяють людям належним чином взаємодіяти в певному соціальному контексті, — набули дедалі більшого значення. Дослідники виміряли еволюцію соціальних навичок, які використовуються у французькій та американській робочій силі з 1982 по 2020 рік, використовуючи дані про зайнятість. В обох країнах вони спостерігали зростання кількості професій, які потребують соціальних навичок, і уповільнення зростання професій із нижчими вимогами до соціальних навичок.

Професії, які вимагають високих соціальних і високих математичних/аналітичних навичок (HSHM), включають інженерів, фінансистів, лікарів, учителів, а також керівників виробництва та операцій. У Франції частка зайнятих у таких професіях зросла на дев’ять процентних пунктів між 1982 і 2020 роками. Однак до 2020 року у Франції все ще була менша частка професій, які вимагають високих соціальних навичок, ніж у США.

Хоча відсутність високоякісних даних ускладнює встановлення причинно-наслідкового зв’язку між наявністю навичок м’якого спілкування та продуктивністю, дослідники знайшли докази того, що продуктивність зростала в галузях, де більше використовувалися навички м’якого спілкування та аналітичні навички, і стагнувала або знижувалася на сукупному рівні. Іншими словами, галузі, які наймають більше працівників HSHM, демонструють вищі тенденції продуктивності з часом.

Зростаюча важливість soft skills для підвищення продуктивності

Далі вони оцінили віддачу від м’яких навичок, оцінивши регресію заробітної плати у Франції. Результати показали, що збільшення навичок спілкування на одне стандартне відхилення пов’язане зі збільшенням погодинної оплати праці на 4,2 відсотка, а збільшення навичок рахування на одне стандартне відхилення – на 4,4 відсотка. Простіше кажучи, кореляція між індивідуальною заробітною платою та навичками спілкування така ж висока, як кореляція між індивідуальною заробітною платою та навичками рахування. Ці результати узгоджувалися з попередніми дослідженнями, які оцінювали навички спілкування як мінімум такі ж важливі, як навички рахування.

Розглядаючи відмінності за рівнем освіти, виявили, що віддача від навичок спілкування була позитивною для осіб із вищою освітою та без неї, і трохи вищою для осіб із вищою освітою.

Як закрити розрив

Було доведено, що низка цілеспрямованих втручань у ранньому дитинстві та в школі покращує навички спілкування та покращує результати у подальшому житті. Наприклад, нещодавні дослідження виявили причинно-наслідковий зв’язок між навчанням м’яким навичкам у дитинстві та довгостроковими результатами, включаючи вищу довіру та самоконтроль, кращу успішність у школі, нижчу злочинність, вищу зайнятість і меншу залежність від соціальних виплат у дорослому віці. Вважається, що більша увага до розвитку навичок м’якого спілкування у французьких школах є необхідною, щоб забезпечити дітей важливими інструментами для майбутнього, оскільки зараз вони перебувають у невигідному становищі порівняно з однолітками з країн ОЕСР. Однак це вимагатиме глибоких змін у французькій системі освіти.

Крім того, пропонується, щоб французький уряд поширив оцінку навичок спілкування дітей шкільного віку на всі школи. Це дозволить зацікавленим сторонам відстежувати еволюцію цих важливих навичок, сприятиме оцінці політики та реформ у більшому масштабі та засвідчить прагнення Франції віддавати пріоритет програмі «м’яких навичок». Нарешті, це може допомогти Франції стати піонером у серйозному ставленні до навичок м’якого спілкування у великому масштабі.

Але навички м’якого спілкування є пластичними, і їх також можна розвинути в дорослому віці. Програми навчання на робочому місці можуть зіграти певну роль у підвищенні рівня навичок спілкування. Наприклад, в Індії було проведено рандомізоване контрольоване дослідження , щоб оцінити віддачу від тренінгів соціальних навичок, які надаються працівникам великої фірми, що експортує одяг. Навчання включало такі теми, як тайм-менеджмент, ефективне спілкування, вирішення проблем і фінансова грамотність. Як наслідок, виробництво одягу зросло на 10 відсотків, ефективність – на 12 відсотків, а працівники отримали можливість виконувати більш складні завдання.

Існують чіткі шляхи для підвищення навичок м’яких навичок дітей і дорослих. Інвестиції в ці навички матимуть позитивний ефект у довгостроковій перспективі та принесуть високу віддачу від інвестицій. Зрештою, інвестиції в навички спілкування окупляться.