10-кроковий план дій щодо впровадження ISO 45001

Щоб процвітати на сучасному конкурентному глобальному ринку, компаніям необхідно переконатися, що вони керують усіма ризиками, пов’язаними з охороною здоров’я та безпекою праці. ISO 45001:2018 розроблено комітетом експертів з охорони праці та техніки безпеки, які виклали поради та вказівки щодо найкращої практики.

ISO 45001:2018 наголошує на ризиках і очікує від організацій визначення небезпек на робочому місці та їх усунення з метою покращення продуктивності вашої організації в галузі охорони здоров’я та безпеки праці. Це робить ISO 45001:2018 однією з найцінніших доступних систем управління охороною здоров’я та безпеки праці.

ЩО ПРОПОНУЄ СТАНДАРТ ISO 45001?

Система управління охороною праці забезпечує основу для:

  • Участь співробітників і консультації
  • Оцінка, оцінка та вирішення організаційних ризиків, можливостей і небезпек
  • Управління змінами законодавства
  • Постановка та досягнення цілей H&S
  • Управління ресурсами
  • Навчання та обізнаність персоналу
  • Управління зовнішнім і внутрішнім спілкуванням
  • Ефективний контроль документів і записів
  • Ефективний оперативний контроль
  • Управління впливом змін
  • Управління закупівлями
  • Управління готовністю та реагуванням на надзвичайні ситуації
  • Моніторинг, вимірювання, аналіз та оцінка ефективності
  • Внутрішній та зовнішній аудит
  • Огляд керівництва
  • Постійне вдосконалення

 

10 КРОКІВ ПРИ ВПРОВАДЖЕННІ ISO 45001:2018

Якщо ви плануєте запровадити систему охорони здоров’я та безпеки праці відповідно до вимог ISO 45001:2018, вам потрібно буде вжити заходів для забезпечення правильного впровадження вашої системи з першого разу. Хоча описані нижче кроки не гарантовано допоможуть вам пройти перевірку, вони значною мірою допоможуть заощадити ваш час і підтримувати ваш проект у потрібному плані.

1. Отримайте підтримку вищого керівництва

Як ви збираєтеся заручитися критичною підтримкою з боку вищого керівництва? Фахівці з безпеки та менеджери з ризиків повинні розуміти вимоги стандарту та те, як він може позитивно вплинути на прибутки компанії. Озброївшись цією ідеєю, ви можете розробити надійне ділове обґрунтування того, чому ваша організація повинна запровадити стандарт.  

2. Знати вимоги законодавства  

Чи знаєте ви всі закони про охорону здоров’я та безпеку праці, що застосовуються у вашій галузі? У розділі 6.1.3 ISO 45001:2018 описано вимоги щодо знання та підтримки вашої відповідності, щоб ваше впровадження було успішним.

3. Визначте сферу застосування системи ISO 45001

Чи застосовна ваша система менеджменту ISO 45001 для всього підприємства чи лише для однієї компанії з кількома офісами? Це має вирішальне значення для написання вашої Політики ОЗіБП, яка керуватиме Вашою системою управління ОЗіБП.

4. Визначте процеси та процедури

Які процеси та процедури необхідно визначити для контролю небезпек у галузі ОЗіБП? Як ви їх розпізнаєте? Яку оцінку ризику вам потрібно зробити? Що можна контролювати за допомогою належного навчання та обізнаності?

5. Впровадити процеси та процедури ISO 45001

Що вам потрібно зробити, щоб запровадити процеси та процедури з кроку 4? Як ви розгортаєте та керуєте додатковими обов’язками, які тепер матимуть деякі працівники?

6. Навчіть своїх співробітників 

Як ви ознайомите своїх співробітників із вимогами ISO 45001:2018? Чи будуть вони відвідувати тренінги і де? Кого потрібно навчати? Важливо, щоб кожен знав, як він вписується в структуру системи управління ОЗіБП і що від нього вимагається.

7. Вести облік

Що записи ОЗіБП говорять про ваші процеси? Вам потрібно щось змінити під час процесу коригування? Чи розуміють ваші співробітники, що вони повинні робити, чи потрібне подальше навчання? Чи бачите ви сфери для покращення та як цим скористатися?  

8. Проводити внутрішні аудити

Внутрішні аудити – це інструменти, які ви використовуєте для перевірки кожного свого процесу. Що вони тобі кажуть? Чи достатньо ваших записів, щоб показати, що процес працює? Чи є якісь проблеми, які потрібно вирішити в процесі коригувальних дій? Чи потребують частіші перевірки деяких сфер?

9. Проведіть огляд керівництва

Чи ваша система управління ОЗіБП функціонує належним чином? Чи це правильно реалізовано та чи ефективно? Чи здійснюються вдосконалення та чи виділяються адекватні ресурси для цього?

10. Коригувальні дії

Чи є проблеми у вашій системі ISO 45001, які потрібно вирішити? Використовуйте свій процес коригувальних дій, щоб знайти першопричину проблеми та усунути цю причину за допомогою коригувальних дій.

ПЛАНУЙТЕ СВІЙ ПРОЕКТ ДЛЯ УСПІХУ!

Витратьте час на створення гарного плану проекту та переконайтеся, що ви володієте достатніми ресурсами з самого початку. Наявність плану проекту допоможе переконатися, що впровадження проходить гладко, і запобіжить втраті часу та ресурсів.

Вам потрібна допомога з навчанням?

TMS Академія може допомогти вам із навчанням співробітників. Щоб зареєструватись на курс напишіть нам на адресу academy@tms.ua або за зателефонуйте 050 423 82 90 та дізнайтесь про найближчій курс для внутрішніх аудиторів систем менеджменту ISO 45001 та ISO 19011