Як створити систему збалансованих показників для досягнення стратегічних цілей

Система збалансованих показників (BSC) була розроблена в 1990-х роках і швидко стала популярною серед великих і малих організацій. Революційний інструмент управління змістив традиційний акцент на доходах і фінансовому стані на більш цілісне та всебічне розуміння ефективності бізнесу.

Сьогодні 70% компаній використовують систему збалансованих показників принаймні частково для досягнення своїх стратегічних цілей. Досить вражаюче для системи, якій менше 30 років.

Давайте розглянемо, як працює система збалансованих показників

Приклад системи збалансованих показників
Приклад системи збалансованих показників

Що таке система збалансованих показників?

Система збалансованих показників — це система управління, спочатку розроблена Робертом Капланом і Девідом Нортоном, щоб допомогти організаціям досягти своїх бізнес-цілей і виконати ключові стратегічні цілі.

У минулому організації, як правило, зосереджувались насамперед на фінансових показниках і цілях для управління своїм бізнесом і розробки стратегій. Хоча фінанси та дохід відіграють важливу роль у здоров’ї та ефективності будь-якого бізнесу, цей фокус дає неповну картину успіху (або невдачі).

Balanced scorecard має на меті збалансувати стратегічні цілі та загальне бачення організації шляхом визначення, вимірювання та управління чотирма основними бізнес-перспективами :

  • Замовник
  • Фінансовий
  • Внутрішні бізнес-процеси
  • Навчання та зростання

У межах цих чотирьох стовпів лідери окреслюють свої стратегічні цілі для кожної бізнес-перспективи та пов’язують ці показники ефективності зі стратегічною картою. Карта стратегії показує, як кожна ціль пов’язана одна з одною, щоб керівники могли отримати загальне уявлення про стратегію своєї організації з першого погляду.

Майте на увазі, що хоча вимірювання ефективності є складовою системи збалансованих показників, BSC є перш за все системою управління .

Поєднуючи чотири основні бізнес-перспективи, BSC допомагає компаніям та їхнім керівникам приймати більш обґрунтовані рішення та керувати з упевненістю.

Розуміння чотирьох складових показників

Система збалансованих показників оцінює здоров’я вашої організації з урахуванням чотирьох основних точок зору. Кожна перспектива зосереджена на різній частині бізнесу, щоб дати лідерам всебічне та детальне розуміння ефективності компанії.

Навчання та зростання

Ця перспектива також називається «організаційною спроможністю». Він розглядає ефективність організації через призму людського капіталу, культури, технологій та інфраструктури.

Наприклад, чи використовують ваші співробітники ваш стек технологій для виконання завдань і керування процесами? Чи забезпечує ваша організація адекватне навчання та ресурси? Які кроки ви робите, щоб залишатися конкурентоспроможними?

Перспектива навчання та зростання розглядає те, наскільки добре інформація та знання фіксуються та застосовуються працівниками для створення конкурентної переваги.

Внутрішні бізнес-процеси

Наступний погляд зосереджується на тому, наскільки добре працюють ваші внутрішні процеси.

Чи є прогалини, затримки або вузькі місця в конвеєрі, які потрібно вирішити? Як ви можете оптимізувати свої процеси для підвищення ефективності та результативності? Як швидко ваша організація може адаптуватися до мінливих бізнес-потреб або умов?

Клієнтський

Точка зору клієнта запитує: «Що важливо для наших клієнтів і зацікавлених сторін?» Ця перспектива зосереджена на пошуку нових клієнтів, зміцненні впізнаваності та довіри до бренду та підвищенні рівня задоволеності клієнтів.

Іншими словами, наскільки добре ви обслуговуєте своїх клієнтів і зацікавлених сторін, для обслуговування яких створена ваша організація?

Фінансовий

Останнім шматочком головоломки є фінансовий стан організації. Так, у минулому надто часто наголошувалося на цій перспективі.

Але, хоча фінанси є відстаючими індикаторами минулих рішень, вони все ще є важливою частиною здоров’я будь-якої організації та ключем до розуміння загальної ефективності та створення стратегій на майбутнє.

Система збалансованих показників із прикладом стратегічної карти
Система збалансованих показників із прикладом стратегічної карти

Переваги використання системи збалансованих показників

Як випливає з назви, однією з найважливіших переваг використання системи збалансованих показників є створення збалансованого розуміння ефективності вашої організації. Але це далеко не єдина перевага.

Використовуйте систему, щоб отримати наступні переваги та конкурентні переваги.

Краще стратегічне планування

Система збалансованих показників допомагає бізнес-лідерам швидко визначити найважливіші пріоритети для кожного підрозділу своєї організації та узгодити ці стратегії для оптимальної продуктивності.

Система особливо корисна для великих організацій, які можуть легко втратити з поля зору одну або кілька перспектив. Об’єднавши чотири основні точки зору, вище керівництво може створити чіткі стратегії, які узгоджуються в усій організації.

Покращене узгодження проекту

Завдяки кращому стратегічному плануванню покращуються результати проектів та ініціатив у всій організації. Коли керівники визначають стратегічні пріоритети на кожному рівні, відділи та команди можуть забезпечити належну відповідність своїх проектів загальним цілям бізнесу.

Наприклад, коли співробітники розуміють ширші цілі організації, вони можуть ефективніше встановлювати особисті та командні цілі, а також планувати та визначати пріоритети проектів, які відповідають бізнес-стратегії.

Ефективне вимірювання продуктивності

Хоча система є перш за все системою управління, вона також є потужним інструментом для вимірювання продуктивності та покращення результатів продуктивності.

Чітко визначена системи збалансованих показників створює структуровану основу для вимірювання продуктивності та допомагає організаціям чітко повідомляти результати. Поєднуючи стратегічні цілі з конкретними показниками ефективності, BSC допомагає організаціям і командам виконувати тактичні дії низького рівня, необхідні для досягнення цілей високого рівня.   

Приклад поточної та цільової системи збалансованих показників
Приклад поточної та цільової системи збалансованих показників

Створення власної системи збалансованих показників

Є кілька способів створити та візуалізувати вашу систему збалансованих показників. Почніть із базового шаблону системи збалансованих показників або створіть власний з нуля. Налаштуйте його відповідно до своїх потреб і робіть те, що вам найкраще підходить.

Коли у вас буде готовий шаблон системи збалансованих показників, ви можете почати заповнювати пропуски.

1. Визначте свої стратегічні цілі

Першим кроком до створення системи збалансованих показників є визначення ваших стратегічних цілей для кожної бізнес-перспективи: навчання та зростання, внутрішні бізнес-процеси, клієнти та фінанси.

Як правило, кожна перспектива матиме кілька стратегічних цілей (принаймні дві або три), на яких потрібно зосередитися. Приклади можуть включати:

  • Перехресне навчання співробітників
  • Лідерство в інноваціях
  • Утримання клієнтів
  • Підвищення ефективності процесу
  • Збільшення виручки від продажів

Пам’ятайте, що цілі повинні бути конкретними, але високими. Пізніше ми розглянемо більш конкретні показники продуктивності для кожної цілі.

2. Створіть стратегічну карту

Далі ви створите стратегічну карту. Стратегічна карта – це діаграма, яка показує зв’язки або відносини між вашими стратегічними цілями.

Це корисний інструмент для швидкого оприлюднення вашої організаційної стратегії та демонстрації того, як кожен відділ, команда чи окрема особа сприяє досягненню ширших цілей компанії. Простий спосіб показати ці зв’язки на вашій діаграмі – за допомогою стрілок напрямків, щоб показати стратегічний шлях і зв’язок між кожною ціллю.

3. Окресліть заходи

Останній крок — окреслити конкретні показники, які ви використовуватимете для вимірювання успіху для кожної стратегічної цілі. Наприклад, якщо однією з ваших цілей внутрішніх бізнес-процесів є лідерство в інноваціях, ви можете вимірювати успіх кількістю вироблених нових продуктів.

Ключовим тут є перерахування заходів для кожної цілі, а потім окреслення показника поточного стану та майбутньої цілі. Отже, якщо ви вимірюєте кількість вироблених продуктів, ви повинні написати поточне число виробництва разом із цільовим числом.

Разом ці окреслені заходи допоможуть вам швидко побачити, як ви виконуєте будь-яку поставлену мету та які сфери можуть потребувати додаткової підтримки.

Підсумок збалансованої системи показників