ISO 45003 – Психосоціальні ризики на робочому місці

Що таке ISO 45003

Стандарт ISO 45003 містить настанови щодо управління психосоціальними ризиками та сприяння благополуччю на робочому місці, як невід’ємної частини системи менеджменту охорони здоров’я та безпеки праці, заснованої на стандарті ISO 45001.

Благополуччя працівників є одним з головних пріоритетів для роботодавців: стрес, депресія та ізоляція – це лише деякі з викликів, з якими стикаються працівники в цей період. Зміцнення психічного здоров’я для подолання психосоціальних ризиків має вирішальне значення для забезпечення загального благополуччя, безпеки та здоров’я на роботі.

Переваги впровадження стандарту ISO 45003

Поліпшення самопочуття співробітників

Виявляючи психосоціальні ризики на робочому місці та керуючи ними, компанії можуть покращити благополуччя та психічне здоров’я своїх працівників. Це може призвести до підвищення продуктивності, задоволеності роботою та утримання працівників.

Відповідність вимогам законодавства

У багатьох країнах діють правила, які вимагають від компаній управління психосоціальними ризиками на робочому місці. Впровадження ISO 45003 може допомогти компаніям виконати ці законодавчі вимоги та уникнути штрафів.

Покращена репутація

Компанії, які впроваджують стандарт, демонструють свою відданість добробуту працівників і безпеці на робочому місці. Це може підвищити їхню репутацію та допомогти залучити й утримати клієнтів, інвесторів і працівників.

Зменшені витрати

Психосоціальні ризики на робочому місці можуть призвести до прогулів, плинності кадрів і зниження продуктивності, що може дорого коштувати компанії. Управляючи цими ризиками, компанії можуть зменшити ці витрати та підвищити прибутковий результат.

Постійне вдосконалення

ISO 45003 забезпечує основу для постійного вдосконалення, дозволяючи компаніям контролювати та оцінювати свою систему управління та вносити необхідні корективи. Це може допомогти компаніям випереджати нові психосоціальні ризики та забезпечити постійне благополуччя своїх працівників.

Область застосування

Стандарт забезпечує основу для управління психосоціальними ризиками на робочому місці, включаючи фізичні та психологічні фактори.

Оцінка ризику

ISO 45003 вимагає від компаній проводити оцінку ризиків для виявлення потенційних психосоціальних ризиків на робочому місці. Це включає такі фактори, як робоче навантаження, організаційна культура та спілкування.

Заходи боротьби

Після виявлення ризиків стандарт вимагає від компаній впроваджувати заходи контролю, щоб запобігти або мінімізувати їх вплив. Це включає такі заходи, як навчання, комунікація та впровадження політики та процедур.

Моніторинг та огляд

ISO 45003 вимагає від компаній контролювати та переглядати свою систему менеджменту, щоб переконатися в її ефективності та визначити сфери для вдосконалення. Це включає регулярне оцінювання, збір даних і відгуки співробітників.

Навчальні курси за стандартом ISO 45003

Одноденний навчальний курс «Введення в ISO 45003» містить огляд стандарту, включаючи ключову термінологію, його мету та переваги, а також міркування щодо впровадження ISO 45003 в існуючу систему охорони здоров’я та безпеки праці відповідно до ISO 45001 . Учасники зможуть навчитись визначати психосоціальні небезпеки, які можуть негативно вплинути на психічне здоров’я працівника, враховуючи такі аспекти, як соціальні фактори, організація роботи та середовище, а також небезпечне обладнання та завдання. Делегати також дізнаються, як запровадити контрольні заходи для усунення цих небезпек і, таким чином, зменшити пов’язані з цим ризики для психологічного благополуччя своїх працівників.

Середовище, яке підтримує психічне благополуччя працівників, може включати забезпечення безпеки роботи, справедливого ставлення, передбачуваного робочого дня та можливостей для особистого розвитку. Пропонування таких пільг не тільки підтримує людину, але й часто приносить користь організації, наприклад, через зменшення плинності кадрів, підвищення продуктивності та збільшення залученості працівників.

Ключові теми

  • Ключові визначення та пункти в ISO 45003
  • Включення стандарту у вашу систему ОЗіБП
  • Переваги стандарту
  • Виявлення небезпек і ризиків
  • Зовнішні та внутрішні проблеми
  • Виявлення тих, хто піддається ризикам
  • Ролі та обов’язки
  • Заходи контролю ризиків
  • Постійне вдосконалення